Bestuur

Frédéric Brasseur

Secretaris - Club verantwoordelijk

+32 475 75 76 82

f.brasseur@itna-itterbeek.com 

Michel Kestermont

Penningmeester

+32 478 53 26 63‬

m.kestermont@itna-itterbeek.com 

Chris Lienard

Sportief verantwoordelijk

+32 495 14 87 84‬

c.lienard@itna-itterbeek.com 

Frederic Dupont

Verantwoordelijk eerste ploeg

+32 475 25 80 30

f.dupont@itna-itterbeek.com 

Sofie Denee

+32 475 75 76 82

s.denee@itna-itterbeek.com 

Vrijwilligers

Linda

Virginie

Leni

Vrijwilligers zijn van essentieel belang, zonder hen zou de club niet kunnen voortbestaan. Langs deze weg willen wij de mensen die ons dagelijks helpen nogmaals bedanken. Bedankt. Het bestuur.

Een beetje Historiek

Historiek KVC ITNA ITTERBEEK vzw  

 

De voetbalploeg V.C. ITNA werd gesticht op 17 juni 1949 (verschenen in het Belgisch Staatsblad van 16 maart 1950). De officiële akte met het reglement van de club werd op 28 januari 1950 ondertekend door de acht oprichters: de erevoorzitters Léon en Jean-Charles Velge (beide student aan de K.U.L.), de voorzitter Joseph Goossens (brouwer te Sint-Gertrudis-Pede), de secretaris François Jamée (loodgieter) en de andere bestuursleden Jean Timmermans (broodbakker), Joseph Schaumans (onderwijzer), Andre Van der Voorde (arbeider), E.H. Cornelissen.

Jean Timmermans ontmoette de heren Léon en Jean-Charles Velge in de tribunes van RSC Anderlecht. Jean kende de gebroeders Velge aangezien hij de broodleverancier was op het Kasteel Sint-Anna te Itterbeek, waar de familie Velge woonde. Hij kon de heren Velge overtuigen om de jongeren van Itterbeek ook te laten voetballen. Dat was geen gemakkelijke opdracht daar er heel wat geld nodig was om materiaal en uitrustingen aan te schaffen. De familie Velge kon hierin hulp bieden. Het grootste probleem was het vinden van horizontaal gelegen weide.

De ploeg werd gesticht om de plaatselijke jeugd ’s zondags een gezonde ontspanning te verschaffen en om iedereen uit alle wijken te verenigen. De naam VC (voetbalclub) ITNA werd gevormd door de eerste lettergreep van Itterbeek en de laatste van Sint-Anna(-Pede).

Van 1949 tot 1951 voetbalde V.C. Itna in het Koninklijke Belgische Liefhebbersverbond, waar een 30-tal ploegen aangesloten waren. De eerste oefenmeester was Jean Kempeneer en de thuiswedstrijden werden gespeeld op het terrein gelegen in de Herdebeekstraat. De club kreeg dit terrein ter beschikking door de heer Frans Van Lierde. De spelers speelden met rode trui en zwarte broek, wat tot op heden nog steeds de clubkleuren zijn. In 1950 maakte de ploeg al uitstappen naar clubs in het buitenland (Parijs), met name U.S.Clichy en U.S.Malakoff (Stade Marcel Cerdan).

In 1952 trad V.C. Itna aan in de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB), waar de eerste stappen werden gezet tot succes. De eerste secretaris Francois Jamée werd opgevolgd door Joseph Schaumans, die later de functie doorgaf aan Désiré Van Steenacker ( van 1953 tot 1962) .

In het jaar 1953 pakte de club voor het eerst uit met een scholierenploeg. Met de kadetten werd gedebuteerd in 1965 en de miniemen in 1966. Vanaf het jaar 1954 werden er bals, tombola’s, Vlaamse kermissen, mossel- frietkermissen en cabaretavonden georganiseerd om wat geld in de kas te krijgen.

Het 10-jarig bestaan van de club werd gevierd op Pasen 29 maart 1959 met een match tegen de Engelse ploeg Foley Sports. Het seizoen 1960-1961 werd er kampioen gespeeld in 3de provinciale onder leiding van trainer Frans Van den Borne.

De kampioenenviering ging door op Pinksterdag met de vlagwijding tijdens een H. Mis om 10 uur. De spelers werden ontvangen op het gemeentehuis. Na de plechtigheid trok men met de vlag op kop, naar enkele herbergen. De dag werd afgesloten met een feestmaal en bal. Het bestuur bestond toen uit Léon en Jean-Charles Velge, Joseph Goossens, Frans Banck, Désiré Van Steenacker, François Jamée, J. Longin en Felix Mahieu. De spelers waren H. Van Schepdael, T. De Mol, J. Smolders, R. Van Besem, H., M., F. Berlanger, E. Bové, E. De Bot, F. Mahieu en A. Waterplas.

Sportief draaide de ploeg in 1962 minder goed. De trainingen werden zeer slecht gevolgd. Door de heer Baudewijns en zijn personeel werd een nieuwe kleedkamer opgetrokken. In het daaropvolgende jaar sloot men een lening af om de bouw van de kantine te financieren. Het bedrag werd door de brouwerij Goossens voorgeschoten. De club bestelde als wederdienst haar dranken voor de kantine bij deze brouwerij.

De seizoenen 1963-1964 en 1964-1965 waren voor Itna gloriejaren want onder trainer J. Valet, een oud-speler van Anderlecht, speelde de club tweemaal kampioen. De ploeg promoveerde naar 4de nationale en werd zo de hoogst uitkomende ploeg van het Pajottenland. Men mocht wel terecht fier zijn over de sportieve prestaties en er heerste een toffe sfeer.

De ongeveer 500 supporters hadden een clublied om de spelers aan te moedigen. De spelers uit deze periode waren De Marie, De Mol, Bové, F. Berlanger, De Jonghe, M. Berlanger, Respilieux, De Bot, H. Berlanger, Deleener, Asselman, Wouters, Dekens en Freddy D’Haeseleer. In die tijd moest men supporter zijn van “den Itna” of men hoorde sociaal gezien niet thuis in de gemeente. Op 24 juli 1965 werd de jaarlijkse clubtoelage van de gemeente, die toen 2000 BEF bedroeg, met 2000 BEF verhoogd. De aanvraag werd ingediend door de club daar de stijging naar bevordering zwaardere verplichtingen met zich meebracht.

Het seizoen 1965-1966 in 4de klasse werd heel zwaar. H. Baudewijns werd de nieuwe voorzitter. De club leefde in euforie en het was gekend dat trainer en spelers regelmatig eens op stap gingen op zaterdagavond met ’s anderdaags een zware match tegemoet. De club kreeg het ook moeilijk om trainer J. Valet te betalen. Men won wel de eerste match met 5-0 tegen Ninove, maar de degradatie volgde. Op het einde van het seizoen verlieten verschillende spelers en de trainer de club en het hoogtepunt was voorbij.

Er werden nieuwe spelers aangetrokken en in het seizoen 1966-1967 speelde men in de bekercompetitie tegen St-Truiden, een ploeg uit 1ste klasse. Het werd een 5-0 nederlaag, maar het was de match die voor de kleine ploeg uit 1ste provinciale het meest publiciteit opbracht en waarover het meest werd nagepraat. De spelers van St-Truiden verstonden niet hoe het kwam dat de ploeg vorig jaar uit 4de klasse zakte. De spelers wisten wel beter.


Op 16 maart 1967 (publicatie Belgisch Staatsblad) werd de club als feitelijke vereniging statutair omgevormd tot een Vereniging Zonder Winstgevend doel ingevolge een beslissing genomen op de algemene vergadering van 7 januari 1967.

Het is in dat jaar dat het voetbalveld werd heraangelegd en er een statribune kwam. De factuur voor de tribune bedroeg 64300 BEF en de geldschieters zouden terugbetaald worden met een deel van de opbrengst van de ingangsticketten en de reclameborden.

De sfeer in het daaropvolgende seizoen was minder. Sommige spelers werden al wat ouder en hun beste jaren waren voorbij. Andere spelers begonnen hun eisen te stellen. De premies die de spelers ontvingen begonnen zwaar door te wegen. De meeste spelers kregen aanbiedingen van andere clubs en er werden geen gepaste vervangers gevonden.

Financieel bleef de club het moeilijk hebben en ook in de daaropvolgende seizoenen waren de sportieve prestaties minder succesvol. Er volgden drie degradaties.

Het seizoen 1977-1978 speelde men in 4de provinciale. Hoe steil de opgang was gebeurd, even snel was het ploegje uit de Pedevallei onderaan beland. In de Itterbeekse dorpscafé’s praatte men toen over de tijd dat men tegen St-Truiden speelde. Onder het trainerschap van Aloïs De Smedt werd opnieuw de kampioenstitel behaald. Toenmalig voorzitter Frans Banck, die de glorieperiode van Itna had meegemaakt, begon te dromen van de seizoenen in hogere regionen. Freddy D’Haeseleer was toen de enige speler die het succes in bevordering had meegemaakt en die nog altijd voor de club speelde. Hij kijkt nu nog altijd met veel voldoening terug naar de 17 jaar voetbalcompetitie bij Itna (D’Haeseleer 1999).

Itna speelde daarna twee seizoenen in 3de provinciale en kwam daarna, seizoen 1980-1981, opnieuw in 4de provinciale terecht.

Met de jaren werd Itna in een straal van om en bij 1 à 1,5 km ook omringd door twee plaatselijke voetbalclubs zijnde de feitelijke vereniging FC Pede (in het gehucht Sint-Gertrudis-Pede) en de vereniging zonder winstoogmerk FC Koeivijver-Dilbeek (in het gehucht Koeivijver). Beide clubs besloten op 2 april 1997 zich te verenigen onder de benaming “Verbroedering Koeivijver-Pede vzw” of afgekort VK Pede vzw.

Na 18 jaar vertoefde de eerste ploeg van Itna tijdens het seizoen 1998-1999, nog steeds in 4de provinciale onder leiding van het actieve bestuur dat slechts drie leden telde: de voorzitter-secretaris Hubert Cummins en de leden Leo De Craye en Eddy Verhasselt. De vruchten van de jeugdwerking begon men toen terug te vinden in de eerste ploeg. L. De Craye was op dat ogenblik als bestuurslid, ook al 20 jaar bij de jeugdwerking van Itna betrokken. In 1999 werd ook met alle trots en een terugblik op het verleden, het 50-jarig bestaan gevierd van de club. Vanaf dan mocht de club van de K.B.V.B. ook de letter “K” van “Koninklijk” bij opnemen in haar benaming en voortaan verder spelen onder de benaming KVC Itna Itterbeek.

Ingevolge het overlijden van Hubert Cummins in 2002 diende Eddy Verhasselt, met de steun van Leo de Craye en enkele nieuwe bestuursleden, het roer in handen te nemen. Met een tweede plaats in de rangschikking tijdens het seizoen 2003-2004, slaagde de eerste ploeg er in, via de eindronde, te promoveren naar 3de provinciale afdeling.

Vanaf de eeuwwisseling wordt vastgesteld dat het steeds maar moeilijker en moeilijker wordt mensen te motiveren voor vrijwilligerswerk (bestuurslid, losse medewerkers). Wanneer vrijwilligers zich terugtrekken, en dit kan om allerhande redenen zijn (ouderdom, familiaal, beroeps, …), wordt er meestal en meer bepaald voor bestuursfuncties, geen vervanger gevonden. Dit is dan ook de reden waarom KVC Itna Itterbeek vzw en Verbroedering Koeivijver-Pede vzw in mei 2005 besloten een fusie aan te gaan. De naam KVC Itna Itterbeek vzw werd niet gewijzigd en bleef behouden uit respect voor de “oudste voetbalclub” in Groot-Dilbeek waardoor ook het “Stamnummer 5636” en “Koninklijk” bij de K.B.V.B. kon behouden blijven.  Het huidige bestuur is na deze fusie nog steeds samengesteld uit vrijwilligers die in het verleden zowel actief (oud-spelers van ‘den Itna”) als passief (bestuur/ medewerker) met de voetbalsport hebben te maken gehad.

 

Overzicht (opvolging) Voorzitters en Secretarissen :

Voorzitters
Joseph Goossens (1949 – 1965)
Henri Baudewijns (1965 – ……)
Frans Banck (…… – ……)
Roger Camermans (…… – ……)
Hubert Cummins (…… – 2002)
Eddy Verhasselt (2002 – 2005)
Walter Zelderloo (2005 – 2017)

Chris Lienard  (2017 – heden)

Secretarissen
François Jamée (1949 – 1952)
Joseph Schaumans (1952 – 1953)
Désiré Van Steenacker (1953 – 1962)
Marcel Seghers (…… – ……)
Georges Gaudeus (…… –  ……)
Felix Mahieu (…… – ……)
Roger Willen (…… – ……)
Hubert Cummins (…… – 2002)
Eddy Verhasselt (2002 – 2005)
Marius Van Belle (2005 – 2017)

Frédéric Brasseur (2017 – heden)

 

Ref. :  1999 Hubert Cummins (Vlazendaallaan 15b 1701 Itterbeek) – geschreven nota’s – gesprek van 03/02/1999.

Ref. : 2009 Marius Van Belle (Nachtegaallaan 27 1701 Itterbeek) – herschreven en bijgewerkte nota’s – gesprek van 01/08/2009 met Désiré Van Steenacker.

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon

© 2023 by EL FUEGO. Proudly created with Wix.com